Impresii din viata si carti / Svetlana Vizitiu

Oameni, destine, istorii de viata, dragoste, pasiune, carte, lectura, club

Dumitru Crudu, un bibliotecar la Clubul Impresii din viaţă şi cărţi

8 comentarii


Există cărţi pe care le citeşti cu aviditate încât uiţi şi de mâncare şi de somn. Există cărţi care nu se evidenţiază prin nimic, fiind plictisitoare şi previzibile, fie interesante, dar oricum nu se agaţă… 01Și alte, interesante, distractive, care trezesc curiozitatea şi te agaţă cu nerăbdare ca să le citeşti de acelaş autor, în continuare… Unul din acesti autori prezintă Dumitru Crudu! – Atâtă adrenalină şi energie puternică emană personalitatea lui, modestă şi smerită, atrăgând ca un magnet…

2Este omul binevoitor şi liber în comunicare. Este omul universal: un intelectual şi un psiholog subtil, scriitor şi pamfletist amuzant, deşi, la prima vedere pare omul cu care poţi bate palma, precum cu o paletă de ping-pong, fie să mergi la o halbă cu bere! De fapt, le îmbină cu plăcere, pe ambele! Dar şi câtă energie se trage din imaginaţia lui literară, de fiecare dată luând forme surprinzătoare şi transformându-se în cele reale. Vitalie Raileanu

Realitatea în opera lui Crudu, – e un magnet care te atrage. Scepticii spun, că viaţa încă nu e perfectă, adică ar fi ea minunată, – dar existenţa ei adesea este insuportabilă. Pe bună dreptate, acest lucru actual și în prezent, la fiecare se măsoară cu precizie după standardele sale proprii. Autorul Dumitru Crudu, astfel, încearcă să ne dea de înţeles, că nimeni şi niciodată nu este bătut atât de tare precum zdrobit de propriile argumente! 1Este şi un observator atent, obişnuieşte să psihanalizeze anumite acţiuni, visele, realizările persoanelor de diferită vârstă. De fapt, redă toată viaţa noastră moldovenească, stăpânind atent imaginea, ca urmare, 3formulează excelent structura frazei, – ce e foarte important, pentru că este acea cireaşă de pe tort care ne interesează şi captivează cel mai mult. Scrie cu multă pasiune, cu o pulsiune de a da un sens narativ haosului interior. Până la urmă, există o rădăcină comună amuzamentului şi povestirii, precum în romanul ”Un american la Chişinău”… – Mă mândresc, Dumitru, că esti al nostru din pleiada bibliotecarilor! Îţi mulţumesc, că în sfârşit ai devenit şi tu protagonist al Clubului IVC. Mulţi ani înainte şi creaţii surprinzătoare în continuare, – aşteptăm! – (Svetlana Vizitiu) 😀

”Îl citesc întotdeauna cu interes pe Dumitru Crudu ca poet, prozator, jurnalist, bibliotecar, iar mai curând și scriitor pentru copii. Este o persoană fermecătoare, iar lucrările sale sunt și mai fermecătoare. Dacă începi să citești “O bătrână de 11 ani”, desemnată în cadrul Salonului Internațional de Carte pentru Copii și Tineret, ed. XIX cartea anului, nu te lăsa de citit. Au un fel de magie versurile, au un fel de farmec eroii poveștii. Își trezesc emoții, dar și îți oferă o doză de umor. Firește acesta este Dumitru Crudu.” – (Mariana Harjevschi)

03 5 04 4

Date biografice: Dumitru Crudu s-a născut la 8 noiembrie 1967, în satul Flutura, raionul Ungheni (Republica Moldova). Prozator, poet, dramaturg. Este absolvent al Facultăţii de Ştiinţe, secţia Filologie, a Universităţii „Transilvania” din Braşov, România 1995. Şi-a făcut masteratul la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, 1996.  În anul 1999, împreună cu Marius Ianuş, a iniţiat un nou curent literar, fracturismul, lansat printr-un manifest publicat în revistele Paralela 45 şi Vatra. A publicat 6 cărţi de poezie, cea mai nouă dintre ele, Falsul Dimitrie, în 2014, la Editura Cartier din Chişinău. A publicat trei romane:  Măcel în Georgia, Editura Polirom, Iaşi, 2008; Oameni din Chişinău, Editura Tracus Arte, Bucureşti, 2011; Un american la Chişinău, Editura Casa de Pariuri Literare, Bucureşti, 2013. Toate cele trei romane au fost nominalizate la Premiul Naţional de Proză al Ziarului de Iaşi. Romanul Un american la Chişinău a mai fost nominalizat la premiul de proză al revistei Observator cultural din Bucureşti, la premiile Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova. Romanul Un american la Chişinău a câştigat Premiul de Proză al Filialei Chişinău a Uniunii Scriitorilor din România pe 2013. Cititorii saitului Moldova.org l-au desemnat cel mai bun roman al anului 2013. Cititorii şi criticii literari au inclus romanul Un american la Chişinău printre cele mai bune 10 romane basarabene din ultimii 50 de ani. Ca dramaturg, a scris în jur de douăzeci de piese de teatru, după care s-au făcut în jur de 30 de spectacole si filme în Republica Moldova, România, Italia, Germania, Haiti, Camerun, Suedia, Franta, Bulgaria. Poeziile, unele piese de teatru si cîteva proze scurte au fost traduse în cehă, germană, rusă, italiană, franceză, engleză, catalană, suedeză, olandeză şi au apărut în antologii şi în reviste. Recent, a primit Premiul Naţional pentru cartea pentru copii ”O bătrână de 11 ani” (Aprilie 2015)

Anunțuri

Autor: Svetlana Vizitiu

Impresii din viata si carti / Blog Svetlana Vizitiu

8 gânduri despre „Dumitru Crudu, un bibliotecar la Clubul Impresii din viaţă şi cărţi

 1. Pingback: Retrospectiva Clubului de elită ”Impresii din viață și cărți”: anul 2015 | Impresii din viata si carti / Svetlana Vizitiu

 2. Noi, membrii echipei filialei ,,Ștefan cel Mare”. Timp de trei ani de activitate am descoperit că sunteti un manager înzestrat cu cele mai bune calităţi sufleteşti, susţine-ți şi încurajați colectivul.

  Fiind un scriitor cu renume și activând la bibliotecă contribuie zi de zi la formarea cititorului cult, îi ajută în selectarea celor mai bune cărţi, ca mai apoi la returnarea cărţii cititorul să-l caute prin bibliotecă și să-i mulţumească pentru cartea propusă şi să-i mai ceară ajutorul în alegerea unei noi cărţi.

  Vă dorim succese în continuare dle Dumitru Crudu si ne bucuram că sunte-ti directorul nostru sperăm ca vom activa inca multi ani impreuna!

  Apreciază

 3. Apreciază

 4. Sunt nespus de bucuroasa ca am reusit sa particip la aceasta lansare frumoasa.Pentru ca este o dovada in plus,ca Moldova are oameni cu valori.Multumesc mult Dumitru Crudu pentru discutia de suflet si organizatorilor acestor evenimente interesante.

  Apreciază

 5. Excelent articol, felicitari !

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s