Impresii din viata si carti / Svetlana Vizitiu

Oameni, destine, istorii de viata, dragoste, pasiune, carte, lectura, club

Fan dulce-picant

4 comentarii


Când eram mică, în magazinul nostru de la periferie ”Gastronom” se vindea doar un singur soi de brânză, şi nu întotdeauna era în vânzare. Putea fi numită oricum, măcar şi olandeză sau elveţiană. Cu acelaş gust, cu o crustă gălbuie de parafină, în care erau încrustate cifre din plastic negru care indicau data fabricării. Pe parcursul anilor, am fost şocată să aflu cât de costisitor este mucegaiul albastru de pe toate aceste soiuri ciudate. Acum când auzi despre sancţiuni din toate părţile, s-au ivit şi amintirile din copilărie. branzeturiÎn prezent, brânzeturile pot fi cumpărate peste tot: la târguri şi iarmaroace, pieţe şi magazine, şi chiar la aeroport există o selecţie decentă de brânzeturi. Eu însă prefer să i-au de la piaţă – şi pentru că este mai ieftin, dar şi pentru alegerea şi varietatea de soiuri prezentate, posibilitatea de a încerca gustul, şi pentru a primi sfaturi competente de la vânzător. Interesul pentru gustul brânzei este în creştere deplină. S-ar putea de preparat branza în condiţii casnice? Pentru ca să aflu secretul ei, m-am pornit la un market din oraşul meu Chişinău, pentru că tocmai s-a anunţat promoteul Delacofanbranza, şi nu mi-am permis să ratez această ofertă veselă! Anual de sărbătoarea culinară, producătorii prezintă brânzeturi tradiţionale, devenite preferate la cumpărători adulţi, dar şi de copii. Merg şi eu, că tocmai este perioada promo a brânzeturilor. Marele promoter fan brânză Vasilică era pus pe haz. În fiecare 5 minute anunţa la microfon, adulmecând cu gura plină cubuşoare de brânză:branza1Dragi prieteni, – clienţi ai market-ului nostru! Sunteţi cu toţii bineveniţi,- apropiaţi-vă! Asiguraţi-vă, că nu veţi uita să vizitaţi standul nostru, dar şi pentru ca să primiţi îmbrăţisările noastre! Aici, vă aşteaptă: Degustarea brânzeturilor de tot soiul! – plus Sfaturi utile privind producţia de brânzeturi naturale şi prelucrate. Aceasta are loc chiar în acest moment!

În aceste clipe s-a format o coadă lungă cu oameni pentru a degusta produsele propuse. Am prins şi eu un răgaz ca să mă apropii ”nas în nas” de Vasilică şi să-l pun la întrebări. După mine, au ciulit urechile şi alte persoane, care la rândul lor s-au pus pe harţă, care şi care e mai FanBrânză şi mai deştept în cunoaşterea brânzeturilor. În ajutorul lui Vasilică au venit două domniţe, la fel promotoare fanbrânză. Vasilică nu doar servea copiii cu brânzică de ciocolată, dar şi se lăsa pupăcit de tinere drăgălaşe. Astfel, s-a creat un dialog vesel printre îmbrăţişări, pupăciuni şi degustări de brânză. 😀 Da, şi clienţii s-au dovedit a fi atotştiutori! Aici aflăm, că pentru a obţine 1 kg de brânză gen caşcaval sunt necesari 11 litri de lapte! Pe când noi credeam că sunt de-ajuns şi 2 litri…

csg

Vreţi să ştiţi cum se prepară brânza de casă? Poftim! Vasilică a anunţat imediat reţeta, ca şi cum s-ar fi aşteptat la această întrebare! – Pentru prepararea brânzei: e de dorit ca laptele integral să nu fie utilizat din reţele de comerţ. Este necesar ca laptele să se încălzească până la o temperatură de 92-95 grade Celsius, se adaugă o soluție de acid acetic în concentrație de 3-5%, se amestecă, se lasă timp de 5-10 minute. Apoi, se aruncă într-un vas-sită căptuşită cu tifon. Se scurge zerul. Cheagul rezultat se întoarce, se pune sare după gust. Brânza este gata! Dar e bine să ştiţi, că termenul de valabilitate a acestui produs nu e mai mare de 72 de ore.

Este oare sigur consumul frecvent de brânză cu mucegai fără vre-un pericol pentru sănătate? Vasilică şi aici e convins, că nu produce niciun pericol. Dar din punctul de vedere al medicilor, brânza cu mucegai nu se recomandă copiilor până la 13 ani şi persoanelor mai în vârstă de 60 de ani. Nu este destinată ca un produs gen sandwich, adica nu poate fi utilizată la dejun. Aceste brânzeturi sunt delicatese produse pentru gourmani. Prin urmare, se recomandă să fie aplicate pe tacâmuri speciale pentru brânzeturi, pe mese de banchet şi consumate cu struguri, migdale sau alte tipuri de fructe cu coajă lemnoasă. Iar francezii recomandă de savurat brânzeturile cu mucegai la un pahar de vin roşu.
Cum se alege, atât în aparenţă, cât şi după ambalaj o brânză cu adevărat gustoasă? Vedeţi că în magazin nu-i poţi încerca gustul, poate doar la expoziţii sau oferte cu reduceri. Alegerea de brânză depinde de preferinţele dumneavoastră. În cazul în care starea de sănătate nu necesită nicio dietă alimentară, puteţi utiliza oricare brânzeturi – de la cel moale la cele tari. Depinde aroma de culoarea brânzei? Caracteristicile de brânză gustoase – culoarea ei uniformă, prezenţa desenelor şi de consistenţă elastică. Culoarea brânzei depinde de perioada anului, adică de prezenţa carotenului în furaje. De aceea, culoarea de la alb la galben strălucitor este considerată normală. Caşcavalul în magazine nu poţi încerca, dar cu toate acestea dacă vă place cel cu gust dulce-picant, atunci nu ezitaţi să alegeţi brânzeturi din categoria Delaco, şi tot aici vedeţi următoarele soiuri preferate şi raspunsurile la toate întrebările dumneavostră!

Articol scris pentru competiţia SuperBlog 2014

Anunțuri

Autor: Svetlana Vizitiu

Impresii din viata si carti / Blog Svetlana Vizitiu

4 gânduri despre „Fan dulce-picant

  1. Multumim pentru articol. Mult succes!

    Apreciat de 1 persoană

  2. Svetlana, iti mulumesc pentru reteta, Am facut si eu asa si e tare gustoasa!

    Apreciat de 1 persoană

  3. Ce le-as mai minca pe toate!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s