Impresii din viata si carti / Svetlana Vizitiu

Oameni, destine, istorii de viata, dragoste, pasiune, carte, lectura, club

Cum am sărbătorit Paștele cu comuniștii

3 comentarii


cum sarbatoreauCum am sărbătorit Paștele pe timpuri? La urma urmei, era ceva imposibil! În nici un caz, – ”Boje upasi!”! Unde găseau oamenii, pe-atunci, vopsea, ca să coloreze ouăle și cum arăta ea? Se pare că era anilină. 10247366_628897593856267_1767015347811107727_nÎn caz de oul pictat crăpa, albușul lui devenea aniliu-toxic, și desigur, partea cea otrăvitoare se tăia cu grijă, aruncîndu-se locurile periculoase. Dar cel mai important, – interzicerea totală a acestei sărbători religioase! ”Subbotnicele” organizate în loc, cu o zi inainte de Paști, datoria obligatorie a KGB-iștilor de a sta de veghe, erau urmate de denunțuri istorice în masă. Oricum, cei care au vrut să facă o carieră, la biserică nu mergeau, cozonaci nu coceau, ouăle nu vopseau. Prin anii 60-80, tatăl meu fiind om de partid în mod obligatoriu, se ruga în sinea lui la Domnul, știind, că grijă sărbătorilor de Paști rămîne pe umerii buneilor; ne trimitea în tihnă pe noi, copiii și mămica, în sat… Acolo, mergeam la biserică, la cimitir de blagini… Ne ciocneam cu ouăle colorate și minunate pentru noi. Doar la buneii de la Olișcani, Șoldanești și Varvareuca, Florești, simțeam acea atmosfera pascală… Tot așa, pe-ascuns, după naștere am fost botezați.10153211_10201181222887525_4608860245515452408_n

În anii ’20 se făcea tot posibilul de a distrage atenția de la încercarea oamenilor de a crea ritualuri religioase. Educația ateistă persista orișiunde. În timpul sărbătorilor conform calendarului bisericesc, se organizau ”paștele comsomolist”, ”procesiunile cruciale comuniste”, iar de tineret – procesiunicum sarbatoreau co cu torțe anti-religioase. În anii ’70 și începutul ’80 în noaptea de Paști, pentru tineret special se amenajau săli cu discotecă de noapte, iar cinematografiile distribuiau pelicule (de multe ori străine) la cerințele tovarășilor.

Cimitirul . Obiceiul ”plimbărilor personalizate” la ”cintirim” de blagini, s-a dezvoltat pe timpurile sovietice cam prin anii ’70, pentru a acoperi taina sărbătoririlor pascale. Oamenii întrau în panică de frică să nu fie cum sarbatoreau comunprinși că merg la biserică, să nu-și piardă locul de muncă, să nu fie exmatriculați de la instituții sau să primească o mustrare de la ”comsorg” sau ”proforg”… Iată și mergeau ei de blagini, a noua zi după Paști, să sărbătorească cu mîncare și vin la cimitir, dar și să-i pomenească pe morți, că Blajinul nu era interzis de comuniști, și, nu era periculos pentru ideologie. De altfel, ce mai sărbători, care Paște? – pe-atunci, nu era timp pentru a sărbători! Mai mare era necesitatea de a obține hrană, îmbrăcăminte, și așa mai departe, în cozi interminabile!

Istoria confirmă faptul, că în orice perioadă, un stat progresează doar atunci când la putere se află SUFICIENTE persoane inteligente, pentru a impiedica prostia activă și a nu lăsa să se distrugă ceea ce au dezvoltat cei deștepți… Într-o țară de regresați, prostia umană e la acelaș nivel: în partea de sus se observă o creștere a cotei de criminali corupți, iar restul populației – îi crede cu o simplă naivitate. O astfel de schimbare a mentalității întărește invariabil consecințele distructive ale acțiunilor proștilor, și întreagă țară ca în săniuță rulează în direcția iadului! 😦

CHRISTOS A INVIAT! ❤

Anunțuri

Autor: Svetlana Vizitiu

Impresii din viata si carti / Blog Svetlana Vizitiu

3 gânduri despre „Cum am sărbătorit Paștele cu comuniștii

  1. ”un stat progresează doar atunci când la putere se află SUFICIENTE persoane inteligente, pentru a impiedica prostia activă și a nu lăsa să se distrugă ceea ce au dezvoltat cei deștepți”
    BRAVO!

    Apreciază

  2. Hristos a-nviat! Sărbători fericite și luminate de credință și iubire!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s